Početna     l    O nama    l     Kontakt    l     Reference    l     Proizvodi    l     Zaposlenja HR    l    EN    l    DE    l    RU
O nama


Tvornica plinskih turbina osnovana je1975.godine s osnovnim proizvodnim programom izrade rotorskih i statorskih dijelova i sklopova mlaznih motora.

Po vrsti proizvoda to je bila jedina tvornica u bivšoj državi koja je usvojila veoma složenu tehnologiju. Tehnologija je bazirana na licenci firme Rolls Royce.

1981. godine tvornica je usvojila i tehnologiju preciznog kovanja lopatica postavši tako jedini proizvođač te vrste izvan zemalja koje danas čine EU.

1982. godine usvojena je i proizvodnja centrifugalnog kompresora za tenkovske motore, a 1985. počinje proizvodnja rotora kompresora helikopterske plinske turbine TV 2 i Astazou.

1991. godine usvaja se proizvodnja rotora aksijalnog kompresora stacionirane plinske turbine NK12St. i NK14St., za potrebe transporta plina na ruskim plinovodima.

1996. godine razvija se suradnja sa korporacijom CFM-i na izradi dijelova motora CFM 56 koji koristi u civilnom zrakoplovstvu.

Za realizaciju zahtjevnih tehnoloških operacija nabavljena je zapadna oprema, od kojih je neka i jedinstvena u domaćoj strojogradnji ( npr.CNC provlakačica za izradu utora diskova, koordinatna brusilica točnosti 0,005 mm, CNC petoosna četverovretena simultano upravljana glodalica…)

Kvaliteta proizvoda, koja je bila uvijek kod nas primaran faktor, provjerava se u opremljenom mjernom laboratoriju, kemijskom laboratoriju i mehaničko-metalurškom laboratoriju.

Tvornica je certificirana i posjeduje ISO 9001:2008 standard.
Od 01.01.2003. godine Tvornica plinskih turbina je 100% u privatnom vlasništvu.

Broj stalno zaposlenih:  
53 djelatnika
Poslovna banka: 
Privredna banka Zagreb d.d., Podružnica 10, Karlovac
Imovina tvornice:  
Tvornica raspolaže sa cca. 20.482 m2 terena, od toga
7.051 m2 proizvodno-poslovnog prostora
Glavni proizvodi ili usluge: 
Glavni proizvodi Tvornice plinskih turbina su rotacijski dijelovi                            
mlaznih motora,  plinskih turbina i turbopuhala te obrada 
ostalih strojnih dijelova.